Kas oled harjunud mereandide kõrvale automaatselt valget veini valama? Kuigi see on turvaline valik, jääd sa ilma maitsmemaailma ühest põnevamast trendist, kus džinni botaaniline keerukus toob mereandide naturaalsed maitsed esile viisil, mida vein alati ei suuda. Avasta, kuidas viia oma järgmine õhtusöök uuele tasemele, sobitades kokku õiged maitsed ja tekstuurid.
Eesti kodubaarmenid ja gurmaanid avastavad üha enam, kuidas erinevad džinni tüübid – alates kargest London Dry’st kuni aromaatsete marjadžinnideni – töötavad suurepäraselt nii toore kala, koorikloomade kui ka suitsutatud mereandidega. Järgnevalt vaatame lähemalt, millised Junimperiumi auhinnatud džinnid ja kokteiliretseptid sobivad ideaalselt sinu mereannimenüüsse.
Austrid ja karge Dry Martini
Austrid on oma olemuselt soolased, mineraalsed ja kreemjad. Nende spetsiifiline mereline maitse vajab partnerit, mis suudab suulage puhastada, ilma et see varjutaks austri õrna olemust. Siin tuleb mängu klassikaline Dry Martini. Toidueksperdid soovitavad austreid nautida just kuiva Martiniga, kuna kokteili karge profiil võimendab austri soolakaid nüansse, luues luksusliku ja puhta maitseelamuse.
Parim valik selleks on meie Junimperium Blended Dry Gin, mille tugev kadakamaitse ja kerge piprane noot loovad ideaalse tasakaalu. See kooslus töötab nagu terav nuga, mis lõikab läbi austri kreemja tekstuuri, jättes järele värske järelmaitse. Valmista kokteil segades 60 ml džinni ja 10 ml kuiva vermutit ning kaunista see sidrunikoorega, mille õlid on pigistatud otse joogi kohale.
Krevetid ja suvine Gin & Tonic
Krevetid ja vähilised on loomulikult magusa alatooniga. Et seda magusust tasakaalustada ja värskendada, on vaja midagi tsitruselist ja kergelt kihisevat. See on põhjus, miks krevetid ja klassikaline G&T on sommeljeede hinnangul laitmatu kooslus. Tsitruselised noodid toovad krevettide, eriti grillitud või tšilliga maitsestatud versioonide, mahlasuse suurepäraselt esile.
Parima tulemuse saavutamiseks kasuta Junimperium Summer Edition Gini. See on loodud päikeselisteks hetkedeks ning selle värsked maitsed harmoneeruvad ideaalselt mereandide kergusega. Serveerimiseks täida klaas jääga, vala sinna 50 ml džinni ning pikenda see 200 ml kvaliteetse toonikuga, lisades kaunistuseks värske laimiviilu.
Suitsulõhe ja Navy Strength särts
Rasvasemad ja intensiivsema maitsega kalad, nagu suitsulõhe või -forell, nõuavad joogilt rohkem iseloomu ja jõudu. Liiga õrn kokteil kaoks suitsumaitse varju, mistõttu on siin võtmesõnaks alkoholisisaldus ja intensiivsus. Kala rasvasus sobib suurepäraselt tugevamate džinnikokteilidega, mis pakuvad rikkalikku maitset ja puhastavad paleti iga sõõmuga.
Meie Junimperium Navy Strength Gin (59,2% alc) on siinkohal asendamatu. Selle kõrgem alkoholiprotsent ja võimsad tsitrusenoodid lõikavad läbi kala rasvasuse, sobides suurepäraselt ka blini’de ja kalamarja kõrvale. Valmista sellest särtsakas Gimlet: sheigi jääga 50 ml Navy Strength džinni, 25 ml värsket laimimahla ja 15 ml suhkrusiirupit ning kurna jahutatud klaasi.
Sushi, sashimi ja rabarberi happesus
Sushi ja sashimi puhul on maitsed äärmiselt delikaatsed, kuid sojakaste ja riisiäädikas lisavad toidule soolasust ja vajalikku happelisust. Džinn ei tohiks siin toidu üle domineerida, vaid peab sellega kaasa tantsima. Džinni botaanilised noodid täiendavad toore kala õrnu maitseid, luues harmoonilise terviku, mis on sageli huvitavam kui traditsiooniline veinivalik.
Junimperium Rhubarb Edition Gin on siin suurepärane valik. Rabarberi loomulik happesus ja kerge magusus mängivad suurepäraselt kokku sushi riisiäädika ja toore kala tekstuuriga. Proovi seda Rhubarb Collins kokteilis: sega klaasis 50 ml rabarberidžinni, 25 ml sidrunimahla ja 15 ml suhkrusiirupit ning pikenda jook mulliveega.
Krabi ja vaadis laagerdunud Negroni
Krabi liha on rikkalik, magus ja luksuslik. See kannatab välja – ja lausa nõuab – keerukamaid, veidi mõrkjamaid kaaslasi. Krabi õrn soolakas maitse sobib valatult kokku Negroniga, kus apelsinikoor ja mõrkjad noodid täiendavad krabi naturaalset magusust.
Meie Junimperium Barrel Finished Cherry Gin viib selle koosluse uuele tasemele. Prantsuse tammevaadis laagerdumine annab džinnile vanilje ja vürtsikaid noote, mis koos kirsiga loovad sügava maitseprofiili, meenutades veidi viskit või laagerdunud rummi. See sobib ideaalselt sooja krabikoogi või võise homaari kõrvale. Naudi seda džinni puhtalt jääga (On the Rocks) või valmista sellest üks sügava maitsega Negroni.
Tasakaalustatud maitseelamuse loomine
Džinni ja toidu sobitamine on loominguline protsess, kus oluline on jälgida, et jook ei mataks toitu enda alla ja vastupidi. Kui soovid süvitsi minna ja õppida tundma maitsete peensusi, loe kindlasti meie juhendit sellest, kuidas džinni degusteerida ja milliseid nüansse otsida. Kvaliteetne tooraine vajab väärilist partnerit ka pikendaja näol – odav toonik võib rikkuda nii hea džinni kui ka hoolikalt valmistatud õhtusöögi. Meie valikust leiad auhinnatud Fever-Tree toonikud, mis on loodud just selliste maitseelamuste täiustamiseks.
Kui soovid neid maitseid kogeda koos ekspertide selgitustega või otsid kingitust džinnigurmaanile, tasub uurida meie kinkekomplekte või külastada Telliskivi kvartalis asuvat Junimperiumi džinnivabrikut. Kohapeal räägime lähemalt džinni maitsetaimedest ja sellest, kuidas meie unikaalsed retseptid sünnivad.