Sloe Gin ehk laukaploomi džinn on üks erilisemaid jooke, mida Inglismaal tuntakse juba aastasadu, kuid mujal maailmas vajab veel avastamist. Otsustasime, et sooviksime tuua selle traditsioonidega džinni tänapäeva ja teha ka meie sõbrad uue joogiga tuttavaks.

Pika ajalooga

Sloe džinni ajalugu ulatub 17. sajandisse. Aega, mil Inglismaal põllupidajatele maid jagati. Selleks, et naaber oma jalga valele maalapile ei tõstaks, istutasid paljud põllumehed omandi piiride märgistamiseks pikad ja tihedad laukapuuhekid.

Noppides maitsevad laukaploomid mõrudalt ning jahuselt. Seepärast jäeti nad algul tähelepanuta. Raskete aegade tõttu tundus siiski patt lasta suurel saagil raisku minna. Nii avastati, et marja tõeliselt head omadused tulevad välja alles siis, kui seda alkoholis leotada.

Talumeeste valmistatud joogid ei kogunud siiski esialgu erilist populaarsust. Mitte seepärast, et laukaploomiga džinn oleks halb olnud, vaid seepärast, et kuskil mujal seda joogivalmistamiseks ei kasutatud. Talu köögis sündinud joogid olid aga tol ajal üldiselt üsna halva kvaliteedi ja maitsega.

Populaarsuse kasv

Kõik muutus 19. sajandil, kui laukaploomi avastasid mõned hinnatud džinnivabrikud, kes esimesed kvaliteetsed partiid Sloe Gini valmis meisterdasid. Tänaseks on laukaploomi džinnist saanud Inglismaal jõulujoogi kehastus ja iga endast lugupidava džinnivabriku põhisortimendi toode.

Igaks aastaajaks

Klassikaline Sloe Gin on üsna magus likööriline toode, mille populaarsus kasvab tavaliselt sügise algul ja jõuab tippu jõulude paiku. Meie sooviks oli aga luua džinn, mida saaks nautida kogu aasta vältel. Võtsime parima traditsioonidest ja lisasime juurde isikupära ning värskust. Tänu sellele saame pakkuda midagi head nii ammustele džinnisõpradele kui ka täiesti uute kogemuste otsijatele.

Eriline algusest peale

Tavaliselt valmistatakse Sloe Gini klassikalise London Dry džinni baasil ja leotatakse seda koos laukaploomide ning erinevate maitetaimedega. Meie puhul oleks see tähendanud Blended Dry Gini baasil uue džinni loomist. Kuna soovisime aga valmistada midagi täiesti ainulaadset, otsustasime alustada nullist.

Joogi magusate maitsete esiletoomiseks kasutame väga erilisi jumbo kadakamarju. Need ei ole eraldi sort, vaid eriti suured marjad, mis pärast saagi kokkukorjamist teistest eraldatakse. Kuna suured marjad on ka palju magusamad, annavad nad joogile ainulaadse maitse.

Maitsete koostöö

Junimperium Sloe Ginist leiabki vaid 4 perfektselt koos toimivat maitsetaime – jumbo kadakamarjad, koriander, apelsinikoor ja laukaploomid. Vahel ongi lihtsalt nii, et vähem on rohkem.

Laukaploomi džinni valmistamise protsess on aga oluliselt keerulisem ja pikem, kui mistahes teisel džinnil. Ainuüksi laukaploomide leotamine võtab aega kuni kaks ja pool kuud. Tavalisema London Dry džinni kokkusegamiseks kulub vaid mõni päev.

Kaua tehtud kaunikene

Pärast esimese partii valmimist saimegi suurepärase kinnituse sellele, et uued, aga traditsioone austavad ideed võetakse vastu ka nende poolt, kes ammu klassikaga tuttavad. World Gin Awardsil valiti Junimperium Sloe Gin aasta 2021 maailma kõige paremaks Sloe Giniks.

Nautimiseks loodud

Meie laukaploomi džinn sobib nii kokteilidesse, kui ka puhtalt nautimiseks. Vahuveiniga kokkusegatult saab temast väga piduliku Sloe Royale’i ning kinnitame, et vanaema 75 juubelil tordi kõrvale pakutud väike pits maitseb ka talle väga. Kui soovid aga mõnda suvisemat kokteili nautida, proovi näiteks meie Sloe’n’Easy kokteili või sega lihtsalt sidrunitoonikuga.

Uus partii imemaitsvat Sloe Gini on meil just valmis saanud ja leitav e-poest ning meie baarist. Telli omale koju ja katseta erinevaid põnevaid kokteile või tule naudi maailma parimat Sloe Gini Junimperium Distillery baaris, Telliskivis.