Kujuta ette, kuidas Toskaana sügisese värvikirevuse ja safrankollase päikese all reisides märkad looklevate mägiteede ääres kadakapõlde, kus avarduvad sajad kadakapuud. Kümned usinad memmed klopivad kadakapuid, et saak kokku korjata. Paar sügavamat hingetõmmet ning äratuntav kadakalõhn tervitab end ninas. Ilus, kuid võimatu. Kadakapõllud – neid võib näha vaid unes. Sest kogu kadakamari, mis džinnile talle ainuomase meki kingib, on looduslik. Ja see teeb kadakamarja ning ka džinni iseäranis erakordseks.

Harilik kadakas (juniperus communis) on igihaljas okaspuu, mis kasvab looduslikult erinevates maailmapaikades. Ka Islandil või Põhja-Aafrikas. Samuti Eestis – põhiliselt Saaremaal, Hiiumaal ning rannikualadel. Enamik marja, mida džinnitööstus aga kasutab, on päritolult ‘’lõuna-eurooplane’’ (Vahemere maad, Itaalia). Kogenud mälumängur teab, et “mari” on kadakaviljale vaid rahva seas levinud suupäraseks hüüdnimeks. Kadakamarjad on puule tegelikult käbideks.

Tänase džinnibuumi valguses võiks ju julgelt arvata, et kuskil kaunis paigas laiuvad täna ka kadakapõllud. Hoolimata sellest, et kadakas on aina rohkem hinnas, ei istutata kadakapuid põldudele nii, nagu taimi, mida kasvatatakse erinevatel sarnastel tööstuslikel eesmärkidel. Või nii, nagu istutatakse kuuse- ja männimetsasid. Kogu kadakamari, mida maailmas kasutatakse, on looduslik. Et need kätte saada, tuleb ronida kadastikku. Hoolimata sellest, kas puud asuvad rannaniidul või hoopiski ebamugavalt mägedes kiviklibu vahel.

Kadakamarja korjamisel leiab oksa küljest alati erinevate küpsusastmetega marju. Kadakapuu on kolmeaastane taim, mis tähendab, et üks puu kannab korraga kõiki marjade arenguetappe. Uusi esimese aasta rohelisi marju, teise aasta küpseid marju ja vanu, kolmanda aasta pruunikaid  marju. Džinni jaoks õige küpsusastmega kadakamari kannab sinaka ja tumelillaka alatooniga kuube. Sellise marja kättesaamiseks asetatakse puu alla kangad ning klopitakse puidust labidatega vastu oksi, et mari sellelt riidele langeks. Mitte kunagi ei lõigata oksa küljest kadakamarja ära, sest see pärsib järgmise aasta kasvu nii marjal kui puul. Ja teadupärast on kadakapuu ka üsna tige – mis puudutab selle okkaid – selleks, et kättpidi tuhandete marjade kallale asuda. Meisterlik ja kogenud korjaja jõuab ühe päevaga kokku koguda umbes 25 kg kadakamarju.

Pärast kadakamarjade kogumist algab tõsine töö. Viljad, mis jõuavad džinnitootjateni, peavad olema eelnevalt puhastatud. Välja tuleb noppida sinna sattunud esimese aasta rohelised noored käbid, samuti kolmanda aasta vanad tumepruunid marjad. Lisaks sellele leiab sealt teravaid okkaid ja muud prahti, millele kadakamarjakotis kohta ei leidu.

Eesti kadakamari korjatakse kokku Saaremaal ja Hiiumaal. Seal see puhastatakse ning saadetakse siis Junimperiumisse. Euroopa kadakamarjad jõuavad Junimperiumisse Euroopa suurimatest kadakamarju müüvatest ettevõttest, millest ühte loetakse lausa maailma vanimaks kadakamarjadele spetsialiseerunud ettevõtteks. Sinna jõuab paljude erinevate Euroopa piirkondade kadakamarju, mis läbivad esmalt kontrolli tunnustatud toiduanalüüsile keskendunud laboratooriumis, et tootmistsüklisse jõuaks vaid kvaliteet. Järgnevalt algab puhastusprotsess. Selleks kasutatakse nüüdisaegseid ja spetsiaalselt kadakamarjade jaoks projekteeritud masinate ning andurite abi. Iga mari mõõdetakse, nende hulgast eemaldatakse võõrkehad ning sorteeritakse suuruse ning värvi järgi. Järgnevalt pannakse marjad oskuslikult ettevalmistatud ruumidesse kuivama. Esmatähtis on jälgida just ruumi õhuparameetreid, et niiskuse tõttu marjadele hallitust ei tekiks või putukavastsed nende seas endale kodu ei leiaks. Vastavalt päritolule ja regioonidele pannakse marjad viimase etapina kottidesse. Marjadele määratakse erinevad partiinumbrid, millest on võimalik välja lugeda päritoluriik, saagikoht ning kogujate andmed.

Kõige olulisem, mida kadakamarjas džinnivalmistajad hindavad, on õlid ja suhkrusisaldus. Erilise luubi all on mõistetavalt õlid, mis kannavad endas üliolulisi aroome ning on džinni juures võtmeküsimuseks. Mida lõunapoolsema päritoluga kadakapuu, seda suuremaks mari kasvab ja seda õlisem see suure tõenäosusega ka on. Sõnaselge, miks pajud džinnibrändid just Lõuna-Euroopa kadakamarjale truud on. Nende õlisus ja suhkrusisaldus on kõrgemad ning seetõttu aromaatsus ka tugevam kui näiteks Eesti sugulastel. Mida rohkem põhja poole reisid, seda väiksemaks ja seetõttu ka kuivemaks ja mõrkjamaks muutub kadakamari. Aga et põhjamaine kadakamari oleks kehvem – seda öelda ei saa. Pigem hoolitseb see džinnis väärikalt ja kargelt põhjamaise mõrksuse ja kerge tsitruselise noodi eest.

Märkimisväärne on ka see, et kadakamarjade sorteerimisel korjatakse eraldi välja marjad, mida hellitavalt nimetatakse jumbodeks. Tegemist on kõige suuremate kadakamarjadega, mille aromaatsus ning suhkrusisaldus on tänu oma suurusele julgem ning intensiivsem. Neid magusama maitseprofiiliga kadakamarju kasutab Junimperium näiteks oma sloe gini ehk laukaploomi džinni tegemiseks, mida on hinnatud ka maailma parimaks.

Selleks, et kadakamarjad džinni sisse jõuaksid, tuleb need enne purustada, et piiritus saaks nendesse sisse tungida ning aroomid endaga ühes võtta. Nii pannakse kadakamarjad koos teiste komplimenteerivate viljadega – nagu näiteks erinevad ürdid ja tsitruselised – piirituse sisse likku. Destillatsiooniaparaadis eraldub uues protsessis alkohol, mis on kõikide nende viljade maitsenüansid enda omaks teinud. 

Džinni teeb džinniks see, kui selles on kadakamari. Kuid maailmas ei ole mitte ühtegi džinni, milles triumfeeriks ainuüksi kadakamari. Üldjuhul maalibki džinnipildile erinevaid värve kombinatsioon ja sümbioos omavahel hästi klappivatest taimedest ning viljadest.

Julgelt võib öelda, et Junimperiumi kadakane selgroog on nüansirohke. Selles kadakakuningriigis kasutatakse džinni tegemiseks neljast erinevast piirkonnast pärit kadakamarja. Neli eriilmelist kadakamarja teevad Junimperiumi omanäoliseks ning ainulaadseks, sest enamik džinnivabrikuid kasutab tavaliselt vaid ühte. Lisaks kargele kodumaisele kadakamarjale tulevad kolm omanäolist ning nüansirikast kadakamarja Lõuna-Euroopa erinevatest piirkondadest. Junimperiumis hakkavad kõik neli kadakamarja džinnis tantsima ning annavad sellele oma kindla varjundi.

Proovi ka ise see kadakamarja tants järgi ja telli meie e-poest  Junimperiumi suurepärased džinnid otse oma koju.