Džinn on üks maailma mitmekülgsemaid kange alkohoolseid jooke, mille ajalugu ulatub sajandite taha. Tänapäeval on džinni nautlemine palju enamat kui lihtsalt G&T kokteil – see on tõeline avastusretk erinevate maitsete maailma. Tutvume džinni erinevate tüüpidega ja uurime, milles peituvad nende eripärad.

Junimperium džinni maitsete kinkekomplekt – valik erinevaid džinnitüüpe

London Dry Gin – klassikaline standard

London Dry on ilmselt kõige tuntum džinnistiil, mis seab kõrge standardi kvaliteedile ja maitseprofiilile. Vaatamata nimele ei pea seda tingimata Londonis tootma.

Peamised omadused:

  • Tugev kadakamarjade maitse
  • Kuiv ja terav profiil, ilma kunstlike lisanditeta
  • Destilleerimisprotsessis lisatakse kõik botaanilised ained
  • Alkoholisisaldus vähemalt 37,5%

London Dry džinni järelmaitsestamine pole lubatud – kõik maitsed peavad tulema destilleerimisprotsessist. See annab tulemuseks klassikalise, puhta ja terava maitsega joogi, mis sobib suurepäraselt klassikaliste kokteilide nagu Martini või Gin & Tonic valmistamiseks.

Old Tom Gin – magusam vaheetapp

Old Tom džinn on justkui ühenduslüli tänapäevase London Dry ja ajaloolise Genever’i vahel. 18.-19. sajandil oli see äärmiselt populaarne.

Peamised omadused:

  • Märgatavalt magusam kui London Dry
  • Pehmem ja ümarama maitsega
  • Sageli kergelt mee või suhkruga järelmaitsestatud
  • Ideaalne klassikaliste kokteilide jaoks nagu Martinez ja Tom Collins

Old Tom džinn on viimastel aastatel taas populaarsust kogumas, kuna kokteilimeistrid otsivad autentseid koostisosi ajalooliste retseptide taaselustamiseks.

Plymouth Gin – pehme ja mahe

Plymouth džinni võib toota ainult ühes destilleerimistehases maailmas – Black Friars Distillery’s Plymouthi linnas Inglismaal. See on üks väheseid džinne, millel on geograafilise päritolu kaitse.

Peamised omadused:

  • Pehmem ja mahedam kui London Dry
  • Kergelt mahlasem ja maisem maitse
  • Vähem teravad kadakanoodid
  • Kergelt maitsestatud puuviljaste nüanssidega

Plymouth džinn sobib ideaalselt joojatele, kes otsivad pehmema profiiliga džinni, säilitades siiski traditsioonilise kadakamarja karakteri.

Navy Strength Gin – jõuliselt tugev

Navy Strength džinn viitab kõrgema alkoholisisaldusega džinnile, tavaliselt 57% või rohkem. Ajalooliselt testiti merel laevastikus selle alkoholisisaldust, valades seda püssirohule – kui see süttis põlema, oli džinn piisavalt kange.

Peamised omadused:

  • Kõrge alkoholisisaldus (vähemalt 57%)
  • Intensiivsem maitsete profiil
  • Botaanilised ained tulevad jõulisemalt esile
  • Säilitab oma karakteri ka segatud kokteilides

Navy Strength džinn on ideaalne kokteilide valmistamiseks, kus soovitakse tugevat džinnimaitset ja karakterit isegi tugevate segajate juuresolekul.

Genever – džinni eelkäija

Genever (või jenever) on džinni eellane, mida toodetakse peamiselt Hollandis ja Belgias. See on džinni ajalooliselt kõige vanem vorm.

Peamised omadused:

  • Valmistatud linnasepõhisest baaspiirituosest
  • Maitselt lähedasem viski ja džinni vahepealne
  • Küpsetatud, teravilja- ja pähklisarnased toonid
  • Kadakamarja maitse pole nii domineeriv kui modernsetel džinnidel

Genevert serveeritakse sageli külma shotina või kasutatakse klassikaliste kokteilide nagu Holland House valmistamiseks. Junimperium Distillery tootmisprotsessis on näha mõjutusi sellest traditsioonilisest lähenemisest, kus teravilja lisamine on oluline osa maitseprofiili kujundamisel.

Sloe Gin – marjane ja magus

Sloe Gin pole tegelikult džinn traditsioonilises mõttes, vaid pigem liköör, mis valmib džinni leotades laukaploomides (sloe berries).

Peamised omadused:

  • Magusam ja marjasem maitse
  • Madalam alkoholisisaldus (15-30%)
  • Tumepunane või pruunikas värv
  • Sügavad ja rikkalikud puuviljased noodid

Sloe Gin sobib suurepäraselt nautimiseks puhtal kujul või kokteilides nagu Sloe Gin Fizz. See on eriti populaarne sügis-talvisel perioodil.

Maitsestatud/infuseeritud džinnid – lõputud võimalused

Viimase kümnendi jooksul on džinnimaailmas plahvatuslikult kasvanud erinevate maitsestatud džinnide populaarsus, mis rikastatud erinevate puuviljade, marjade ja muude botaaniliste ainetega.

Peamised omadused:

  • Mitmekesised maitsevõimalused
  • Sageli värvilisemad ja atraktiivsemad välimused
  • Võivad olla järelmaitsestatud või infuseeritud
  • Säilitavad siiski kadakamarjade baasmaitse

Maitsestatud džinnid pakuvad rikkalikke võimalusi nii otse nautimiseks kui ka kokteilide valmistamiseks. Junimperiumi tootevalikus on suurepärased näited:

Barrel Aged/Finished Gin – vannis laagerdunud

Vaatides laagerdunud džinnid on üsna uus nähtus, mis ühendab traditsioonilise džinni tootmise viskilaadsete laagerdamistehnikatega.

Peamised omadused:

  • Tammevaat annab joogile kuldse või merevaigukollase värvuse
  • Sügavamad ja komplekssemad maitsenoodid
  • Vaadi-tüüpi sõltuvalt puidu- ja suitsused või magusad nüansid
  • Pikk ja pehme järelmaitse

Junimperium on loonud mitmeid vaadis laagerdunud džinne, kus vaatide põletamise ja vaadi eelneva kasutuse kaudu saavutatakse täiesti unikaalsed maitsed.

Kuidas erinevad džinni tootmisprotsessid?

Džinni tootmisel kasutatakse erinevaid meetodeid, mis mõjutavad otseselt lõpptulemuse maitset:

  1. Destilleerimine botaaniliste ainetega – klassikaline meetod, kus kadakamarjad ja muud taimede komponendid lisatakse destillatsiooniprotsessi käigus.
  2. Aurutamine – botaanilised ained asetatakse aurukambrisse, kus alkoholiaur läbib need, kogudes maitseid.
  3. Vaakumdestillatsioon – madalamal temperatuuril destilleerimine, mis säilitab õrnemaid maitseid.
  4. Infusioon – botaaniliste ainete leotamine juba destilleeritud alkoholis, et lisada täiendavaid maitseid.

Junimperium Distillery kasutab botaaniliste ainete märgutamist (jeneveri marjad, humal jt) enne destilleerimist, mis võimaldab saavutada esimese etapi järel kuni 85% alkoholisisalduse, misjärel toimub lahjendamine. Kõrgekvaliteediliste džinnide puhul on oluline ka tootmismeetodite ja lähtematerjalide valik, et säilitada ainulaadset maitseprofiili.

Millistes kokteilides erinevaid džinne kasutada?

Erinevad džinnitüübid sobivad erinevatesse kokteilidesse:

  • London Dry – klassikalised kokteilid nagu Martini, Negroni, Gin & Tonic
  • Old Tom – Martinez, Tom Collins, Ramos Gin Fizz
  • Plymouth – Gimlet, Pink Gin, Clover Club
  • Navy Strength – Vesper Martini, Red Snapper, Alaska
  • Genever – Holland House, Old Fashioned, Improved Gin Cocktail
  • Sloe Gin – Sloe Gin Fizz, Charlie Chaplin, Blackthorn
  • Maitsestatud džinnid – kaasaegsed kokteilid või lihtsalt tooniku või soodaga segatud
  • Barrel Aged – nautida puhtalt või jääga, kaasaegse twistiga Old Fashioned

Džinnimaailma avastamine on põnev teekond läbi maitsete, traditsioonide ja innovatsiooni. Olgu teie eelistuseks klassikaline London Dry või mõni kaasaegsem maitsestatud variant, džinnimaailmas leidub midagi igale maitsele. Proovige erinevaid tüüpe, katsetage kokteilidega ja leidke oma lemmik!

Avasta Junimperium Distillery mitmekesist džinnivalikut ja lase end viia rikkalikule maitseretkele läbi tänapäeva parimate käsitöö-džinnide.