Väsimatud katsetused, sajad erinevad maitsed ja üks idee täiuslikust joogist. Just nii jõudis Eesti kõige auhinnatum džinn pudelisse, mida kaunistab ehtsast kadakapuust kork. Kuidas see teekond aga välja nägi?

Nagu eelmises blogipostituses rääkisime, sai Junimperium alguse pikkadest ideaalse džinni otsingutest. Soovist leida jook, mis oleks parajalt kadakane ja pakuks suurepärast maitseelamust kõigile, kes seda proovivad. Kui jõuti arusaamale, et selline džinn tuleb ise ära teha, seati latt juba väga kõrgele.

Esimene jook, mis Junimperiumi tootevaliku avas, pidi olema igas mõttes perfektne. Täpselt sellise maitse- ja lõhnaprofiiliga, mida oli otsitud. Toetuma traditsioonidele, aga lisama ka midagi täiesti uut. Kuna idee oli ju olemas, hakati kohe selle suunas liikuma.

Džinni kõige olulisem komponent on vaieldamatult kadakamari. See teeb džinnist džinni ja eristab teda muudest piiritusest loodud jookidest. Võib lausa öelda, et kadakas on selgroog, millel kogu džinnimaailm püsti püsib. Nii algaski jaht perfektsele kadakamarjale.

Tavaliselt kasutatakse džinni valmistamisel üht kindlat kadakamarja. Selle maitse muudab eriliseks koht, kus taim on kasvanud. Milline on seal kliima ja kuidas mulla mineraalide sisaldus tulemust vormib. Junimperium Blended Dry loomiseks otsiti aga midagi erilisemat, kui geograafiline eripära. Otsiti just seda maitset, mis ideena peas küpses.

Kokku leiti ja prooviti ära enam kui 35 kadakamarja maailma erinevatest piirkondadest. Sõelale jäi neli unikaalse karakteriga kadakamarja, mille üheks osaks sai ka siitsamast Saaremaalt pärit kohalikud marjad. Nende nelja kadakamarja salajane segu annabki joogile pehme, aromaatse ja hästi tasakaalustatud selgroo, mille ümber ehitada unikaalne tulemus.

Võib öelda, et sel hetkel tegelikult raskem töö algas algas. Heaks džinniks ainuüksi kadakast ei piisa. Järgmine ülesanne oli leida õiged maitsetaimed segu täiustama. See maailm on aga äärmiselt kirju – valida on ju põhimõtteliselt kõikide maailmas kasvavate taimede vahel. Tööd tehti väga erineva maitseprofiiliga taimedega. Katsetati, segati, maitsti ning alustati otsast peale. Lisaks kasutatavate taimede valikule, oli vaja ju paika saada ka nende omavaheline suhe, millest tegelikult sõltub lõpptulemus. Vaid mõned grammid tugeva iseloomuga taime võivad maitsebuketti täielikult muuta.

Pärast väsimatuid katsetusi jõutigi tänases retseptis oleva 7 erineva taimeni. Lisaks juba nimetatud kadakamarjadele on neist neli üpriski tuntud – koriandriseemned, angeelika ehk hariliku kikkaputke juur, kubeebapipar ja metsik tüümian. Ülejäänud kaks maitsetaime on aga salajased ja unikaalsed, mis teevadki Junimperium Blended Dry Ginist selle, mis ta on.

Džinni loomiseks kasutab Junimperium vaid Eesti rukkipiiritust. Esimese sammuna destilleeritakse kõik maitsetaimed ning kadakamarjad ükshaaval. Seejärel segatakse saadud destillaadid retsepti alusel kokku. Blended Dry Gini nimetus tulebki joogi valmistamise viisist – kõikide maitsetaimede destillaadid on eraldi destilleeritud ja seejärele kokku segatud. Sellisel põhimõttel on valmistatud kõik Blended London Dry tüüpi džinnid.

Kui jook valmis, oli vaja see ka õigesse pudelisse panna. Täpselt samamoodi nagu otsiti maitseid, prooviti leida ka õiget pudelit. Klassikaline apteekripudel saigi valitud sooviga teha kummardus džinnivalmistamise pikale ajaloole. Pudelit sai kaunistama maailmas täiesti unikaalne kadakapuust kork. Valmistatud Eestis kasvanud Saaremaa kadakatest. Seega järgmine kord, kui Junimperiumi pudelit avad, proovi järele, kas tunned seda mõnusat kadaka aroomi ka korgil.

Hetkest, mil esimene pudel tootmisliinilt lahkus on Junimperium Blended Dry Ginist saanud Eesti enim auhinnatud käsitöödžinn. Meid on tunnustatud rohkem kui 10 autasuga maailma kõige prestiižsematel võistlustel Londonist San Francisconi.

Kui soovid auhinnatud maitseid ka ise proovida, mine lihtsalt meie E-poodi ja telli see endale mugavalt koju.