2018. aasta märtsis asus Telliskivis, kohe sealsamas kui majade vahele sisse pöörad, üks kõle mahajäetud tööstushoone. Selle põrandad olid mattunud paksu tolmukihi alla, seintest turritasid välja teravad raudvardad ja varakevadine tuul ulgus katkivisatud akendest sisse. Ei leidunud mitte ühtegi märki, et juba aasta pärast täitub täpselt selles kohas viie mehe unistus peita pudelisse Eesti kõige unikaalsem džinn.

Junimperiumi lugu sai tegelikult alguse mõnedest õhtutest, kui Tarvo Jaansoo, ühe brändi kaasasutaja, juurde kogunes punt tema sõpru. Kõik teadsid, et kui Tarvo enda juurde kutsub, saab kohe kindlasti proovida uusi ja huvitavaid džinne, mida ta teistele tutvustas.

Umbes 2015. aasta paiku avastas ta nimelt džinnide põneva maailma ja oli kohe võlutud. Kogu elu loometööga tegelenud meest paelusid nii maitsete küllus, pudelite keerulised detailid kui ka huvitavad lood, mis iga joogi taga peitusid. Paari aastaga tekkis koju muljetavaldav džinnikogu – ei leidunud ruumi enam pea üheski kapis. Mõned alles kinnised ja paljudelt kallatud välja vaid ühe maitsmise jaoks vajaminev kogus.

“Kaua sa neid džinne omale juurde tellid? Kui enamus sulle niikuinii ei maitse, siis võta kätte ja tee parem ise see õige valmis!” Umbes nii viis Tarvo abikaasa ta mõtted selleni, et perfektse joogi otsinguil tuleb uuTe unistuste täitumiseks järgmine samm astuda. Seepärast otsustaski ta maailma eri paikadest pärit parimaid džinne nautivatele sõpradele idee lauale panna.

Raigo, Roland, Priit ja Harri haarasid mõttest kinni. Kahjuks polnud aga tiimis kedagi, kes ka tegelikkuses oskaks joogi päriselt valmis teha. Erinevate juhuste kokkulangemise tõttu pakkus ennast appi Tarvo peretuttav Aare, kel selja taga pikk kogemus ja teadmised just sellest, millest džinnivabriku plaane hauvatel meestel puudus oli. Nii oligi tiim koos ja seiklus võis alata.

Siht seati kohe kõrgele – luua maailma parim ja tuntuim Eesti džinn. Alla selle lihtsalt polnud võimalik eesmärki seada. Kogemuste hankimiseks ja mõtete korrastamiseks külastati mitmeid džinnivabrikuid ja -baare. Reisiti Londonisse, Berliini ja mujalegi ning tutvuti toomistega ja hariti end kõikvõimalikul viisil. Tarvo lemmikraamatute hulgas võtsid kindla koha sisse raamatud džinnidest, destilleerimisest ja napsu valmistamise saladustest.

Kiiresti sai selgeks, et millegi erilise loomiseks on vaja paika saada džinni selgroog – oma lugu. Ja selle loo peategelaseks valiti kadakas. Sellest mõttest sai alguse ka nime idee. Junimperium – kadaka impeerium – täpselt sama suursugune, kui plaan maailma vallutama minna.

Samal ajal algasid katsetused maailma eri paikadest pärit kadakamarjadega ja paljude teiste maitsetaimedega, et püüda kinni see õige maitse, mis on julgelt kadakane, austab traditsioone, aga samas pakub ka midagi täiesti uut.

Mahajäetult seisnud Telliskivi tööstushoonest löödi minema tolm, võõbati seinad ja kohale jõudsid ka vasest destilleerimisaparaadid. Sooviks sai luua esimene omataoline koht Eestis, kus lisaks hea kokteili nautimisele saab ka kardinate taha piiluda ja näha kuidas jook päriselt valmib.

Sadu tunde tööd, higi ja pingutusi hiljem avaski Junimperium Distillery 2019. aasta märtsis oma uksed.

Sellest, kuidas valmis meie esimene džinn Junimperium Blended Dry, saad lugeda SIIT.

Kui soovid teada saada, kuidas Junimperiumis toodetud joogid maitsevad, mine lihtsalt meie e-poodi ja telli mõni pudel endale mugavalt koju.