Kui satud varahommikul Telliskivi kvartalis Junimperiumist mööda kõndima ja näed, et sees tuled põlevad, siis ei ole tegemist eelmisest õhtust baari tiksuma jäänud peolistega. See on hoopiski Aare Ormus, Junimperiumi Distillery džinnikeemik ja destilleerija, kes varavalgest saadik annab endast kõik, et pudelitesse jõuaks järgmine partii maailma parimat Eesti džinni.

Aare kõige suuremaks kireks on keemia. Nii on see olnud juba lapsest saati. Kõik sai alguse ajal, mil ta käis alles 5. klassis. Kuigi koolis oli keemiaõpinguteni veel paar aastat aega, sattus noorele mehele kätte naabritüdruku keemiaraamat. See maailm võlus Aaret koheselt.

Kodus olev trepialune konku sai tühjaks tõstetud ja kätteleiduvast ehitas noor keemiahuviline sinna väikese labori. Kohe hakati ka koduste vahenditega erinevaid katseid tegema. Tihtipeale tekkis probleem, et jälle olid vanematelt kadunud mõned puhastusained või klaasnõud. Nagu vanasti ikka, tehti igas majapidamises ka oma koduveini ja -õlut. Selle ameti õppis noormees isa kõrvalt varakult selgeks ning võttis enda kanda juba siis, kui ise veel valminud jooki maitsta ei tohtinud.

Edasi läks kõik loogiliselt keemiku ameti suunas. Koolis oli Aare keemiringi juht ja pärast kooli lõppu asus mees tollasesse TIPi kooli ehk TalTechi konserveerimise tehnoloogia eriala õppima. See oli ka esimene koht, kus ta kangete jookide destilleerimisega kokku puutus. Tutvust tehti erinevate tehnoloogiate ja maitsetaimedega. Selgeks sai toiduga seotud mikrobioloogia ning keemia. Aare lõpetas ülikooli cum laude toiduainetööstuse insenerina. Pärast õpinguid viis töö aga destilleerimisest ja toidukeemiast veidi kaugemale. Kirg nende vastu püsis aga alati sügaval südames.

2018. aastal rääkis Tarvo, üks Junimperiumi asutajatest, Aarele, et soovib hakata tootma maailma parimat Eesti džinni. Kuna täpselt Aare oskustega inimene oli veel pundist puudu, hakkas kõik pärast seda vestlust meeletu kiirusega liikuma. Mees oli kohe nõus, sest lisaks unistusele taas toidukeemiaga tegeleda, on džinn ka alati tema lemmiknaps olnud.

Esimene kord maitses Aare džinni 1978. aastal Hiiumaal. Vana jalgrattaga sai sõidetud Käina poodi ühe pudeli järgi. Kuigi džinn maksis veidi rohkem kui viinapudel, võlus meest rohelise-must-valgel sildil ilutsev nimi Liviko Balti Gin. Kuna toona veel toonikuid saadaval polnud, sobis pikendajaks hästi mangomahl.

Esimene päris ise loodud Junimperiumi džinn sai välja töötatud paar aastat tagasi koos Tarvoga vastavalt meeste peas olnud visioonile. Pikkade katsetuste ja lugematute proovidestillatsioonide tulemusena leidsid nad täpselt need õiged maitsed üles ning sündiski Junimperium Blended Dry Gin. Ka kōik ülejäänud Junimperiumi džinnid on see tandem üheskoos perfektseks lihvinud. Esimese joogi valmimisest saad lähemalt lugeda siit.

Täna vastutab Aare kogu Junimperiumi džinnivabriku tootmisprotsessi eest. Tegeleb piiritusega, leotab maitsetaimi, destilleerib ja segab jooke. Tema on see, kes suudab iga sõõmu Junimperiumi džinni panna maitsma nii nagu see peab. Pole vahet, millise joogiga tegu. Seega kui järgmine kord satud hommikul Junimperiumist mööda kõndima ja tuled juba põlevad, siis võid kindel olla, et Aare annab endast kõik, et pudelitesse jõuaks järgmine partii maailma parimat Eesti džinni.

Kui soovid ka ise Aare valmistatud maitsvaid jooke proovida, siis leiad need kõik meie e-poest. Aprilli lõpuni saad iga kahe 700 ml džinniga ostuga kaasa ka 200 ml Junimperium Winter Edition Gini.