Džinn on üks maailma populaarsemaid destilleeritud alkohoolseid jooke, mille põhikarakteristikuks on kadakamarjad. Aga kui kange džinn tegelikult on ja kuidas see mõjutab maitseelamust? Avastame džinni alkoholisisalduse maailma.

Junimperiumi džinnide kinkekomplekt – kolm 700 ml pudelit

Džinni tüüpiline alkoholisisaldus

Enamik džinne jääb alkoholisisalduse poolest vahemikku 37,5-50% ABV (alcohol by volume ehk alkoholisisaldus mahuprotsentides). See on tüüpiline kangete alkoholide standard, kuid džinnide puhul võib see sõltuvalt tüübist ja tootjast märkimisväärselt erineda.

Džinni miinimum alkoholisisaldus, et seda üldse džinniks nimetada saaks, on Euroopa Liidu regulatsioonide järgi 37,5% ABV. See tagab, et joogil on piisavalt alkoholisisaldust, et kadakamarjade ja muude botaanikute aroomid tuleksid esile.

Erinevad džinnitüübid ja nende alkoholisisaldus

London Dry Gin

London Dry on üks levinumaid džinnitüüpe, mida iseloomustab kuiv maitse ja tugev kadakamarja aroom. London Dry džinnid on enamasti vahemikus 40-45% ABV.

Junimperium Blended Dry Gin esindab seda klassikalist stiili, pakkudes tugeva kadakamaitsega rikkalikku, kergelt tsitruselist ja väikse piprase noodiga maitseprofiili.

Navy Strength Gin

Navy Strength džinn on märkimisväärselt kangem variant, mille alkoholisisaldus on tavaliselt 57% ABV või rohkem. Nimetus pärineb Briti mereväelt, kus džinni kangust testiti, valades seda püssirohule – kui püssirohi süttis, oli džinn piisavalt kange.

Maitsestatud džinnid ja liköörid

Maitsestatud džinnid nagu viljadega või erinevate ürtidega rikastatud variandid on sageli natuke madalama alkoholisisaldusega kui klassikalised džinnid, jäädes tavaliselt vahemikku 30-40% ABV.

Junimperium pakub mitmesuguseid hooajalisi ja maitsestatud variante, nagu Cherry Edition Gin, mis on kergelt lilleline ja tugeva kirsiaroomiga.

Samamoodi on Junimperiumi valikust saadaval rabarberiaroomi džinn, mis pakub äratuntavat rabarberi maitset, aromaatse ja kergelt mesise iseloomuga.

Hooajalised džinnid nagu Summer Edition ja Winter Edition pakuvad samuti unikaalseid maitsekogemusi vastavalt aastaajale.

Kuidas džinni valmistamine mõjutab alkoholisisaldust?

Džinni tootmine algab neutraalse piirituse baasiga, mis on kõrge alkoholisisaldusega (tavaliselt 96%). Seda destilleeritakse koos kadakamarjade ja muude botaanilistega, mille käigus alkoholisisaldus tavaliselt väheneb. Pärast destilleerimist lahjendatakse džinn soovitud alkoholiprotsendini, tavaliselt 37,5-45% juurde.

Käsitöötootjad nagu Junimperium Distillery kasutavad džinnide valmistamisel umbes 60 erinevat taimset komponenti. Distilleri roll on ette valmistada destillaadid segamiseks ning tagada, et iga botaanilise komponendi destillaadid vastaksid retsepti nõuetele.

Vaadis laagerdunud džinnid

Traditsiooniliselt džinni ei laagerdata, kuid viimastel aastatel on populaarsust kogunud vaadis laagerdunud džinnid. Need džinnid veedavad teatud aja puiduvaadis, mis annab neile lisaaroome ja sageli sügavama värvuse.

Junimperium barrel-finished džinnide valmistamisel kasutatakse erinevaid vaate, mis annavad joogile unikaalseid maitseprofiile. Näiteks on nende limiteeritud Cherry Edition kirsidžinn laagerdunud umbes 3 kuud Prantsuse akaatsiavaadis, mis annab joogile floraalsed õrnemad noodid ja pika järelmaitse.

Kuidas kangus mõjutab maitset ja serveerimist

Kõrgem alkoholisisaldus võib võimendada džinni botaaniliste komponentide aroome, kuid samal ajal ka varjutada peenemaid maitseid. Navy Strength džinnid annavad kokteilides tugevama alkoholi “põhja”, samas kui madalama alkoholisisaldusega maitsestatud džinnid võivad pakkuda pehmemaid ja mitmekesisemaid maitsenüansse.

Kangem džinn nõuab sageli ka suuremat lahjendust – olgu see siis tooniku, mahla või muu segajaga. See on põhjus, miks mitmed klassikalised džinni-põhised kokteilid on välja töötatud just kõrgema alkoholisisaldusega džinnidele.

Mittealkohoolsed alternatiivid

Alkoholivaba džinn on kasvav trend, mis pakub võimalust nautida džinnilaadseid jooke ilma alkoholita. Need tooted püüavad jäljendada džinni aromaatikat, kasutades samu botaanilisi komponente, kuid ilma alkoholita.

Džinni fännidele, kes soovivad vähendada alkoholi tarbimist, pakub Junimperium mitmeid mittealkohoolseid jookide valikuid, mis sobivad hästi džinni kõrvale või kokteilide valmistamiseks.

Vastutustundlik tarbimine

Džinni suhteliselt kõrge alkoholisisaldus tähendab, et selle tarbimisel tuleb olla teadlik ja vastutustundlik. Eesti seaduste kohaselt on alkoholi tarbimine lubatud alates 18. eluaastast.

Tähelepanu tuleks pöörata serveerimissuurustele – tüüpiline alkohoolijook sisaldab umbes 4cl kanget alkoholi, mis 40% džinni puhul tähendab 16g puhast alkoholi.

Džinni kõrge kangus tähendab, et selle mõju võib olla tugevam kui sama kogus veini või õlut, mistõttu on eriti oluline järgida mõõdukuse põhimõtet ja tunda oma piire.

Kokkuvõte

Džinni alkoholisisaldus varieerub märkimisväärselt sõltuvalt tüübist ja tootjast, jäädes enamasti vahemikku 37,5-57% ABV. See mõjutab otseselt joogi maitseprofiili ja serveerimisviise. Käsitöötootjad nagu Junimperium pakuvad džinne erinevate alkoholisisaldustega, alates klassikalistest kuivadest džinnidest kuni maitsestatud variantideni.

Vaata Junimperiumi džinnide valikut ja leia endale sobiv kangus, mis kõige paremini sobiks sinu maitse-eelistustega. Pea meeles nautida džinni vastutustundlikult!