Kas oled kunagi mõelnud, miks üks džinn maitseb männiselt ja teine lilleline-marjaselt? Džinni fenomen peitub selle mitmekesistes maitseprofiilides, mida annavad erinevad taimsed koostisosad ehk botaanikad. Paljudel džinniarmastajatel on maitsete maailm veel avastamata – mida need botaanikad endast kujutavad ja kuidas nad kujundavad sinu lemmikjoogi karakterit?

Junimperium gini maitsete komplekt – 8 x 200 ml mini-pudelit

Mis on džinni maitsetaimed?

Džinni maitsetaimed ehk botaanikad on taimsed koostisosad, mida kasutatakse neutraalse põllumajandusliku piirituse maitsestamisel džinni tootmisprotsessis. Need annavad joogile iseloomuliku maitse ja aroomiprofiili.

Euroopa Liidu regulatsioonide järgi peab džinni domineerivaks maitseandjaks olema kadakas (Juniperus communis), millele lisatakse erinevaid taimi, marju, vürtse ja puuviljakoori vastavalt retseptile. Need koostisosad kas destilleeritakse koos piiritusega või lisatakse hiljem, olenevalt džinni tüübist.

Taimsete koostisosade kasutamine džinnis ulatub sajandite taha ning kunagi kasutati neid nii maitse andmiseks kui ka raviotstarbel. Džinni eelkäijaks peetakse 13.–14. sajandi Hollandis valmistatud jeneverit, mis oli samuti kadakapõhine destillaat.

Kuidas džinni botaanikad jagunevad

Kadakas – džinni süda

Kadakas on džinni kõige olulisem koostisosa, mis annab sellele iseloomuliku männise, veidi vaiguse ja tsitruselise põhimaitse. Euroopa Liidu seadusandluse järgi peab džinni domineerivaks maitseandjaks olema just kadakas.

Junimperiumi džinnides on kadakas alati kesksel kohal – näiteks Blended Dry Gin paistab silma just oma tugeva kadakamaitse, kergelt tsitruseliste nootide ja pisut piprase karakteriga.

Klassikalised botaanikad

Kadaka kõrval on mitmed klassikalised botaanikad, mis annavad džinnile selle täieliku maitsespektri:

  1. Koriander – üks enim kasutatud kadaka järgseid koostisosi, mis annab tsitruselise, värske maitse ja tasakaalustab kadaka männiseid noote.
  2. Iirisjuur – lisab maised, veidi magusad nüansid ning toimib ka looduliku konservandina, pikendades džinni säilivusaega.
  3. Tsitrusviljade koored (sidrun, apelsin, laim) – lisavad värskust ja kergust, tasakaalustades raskemaid koostisosi.
  4. Angelica juur – annab maist, veidi mõrkjat ja rohelist maitset, aidates ühendada teised maitsed tervikuks.
  5. Kardemon – lisab sooja, veidi piparkoogilikku maitset ja aroomi.

Junimperiumi meeskond selgitab oma loomeprotsessi: “Junimperiumi džinnivaliku valmistamiseks kasutatakse umbes 60 erinevat komponenti, millest osad on säilinud saladusena. Unikaalseimad avastused võivadki jääda saladuseks.”

Maitsedžinnide spetsiifilised botaanikad

Maitsedžinnid ehk flavoured gin’id kasutavad lisaks klassikalistele koostisosadele täiendavaid botaanikaid, mis annavad džinnile eripärase maitsefookuse:

  1. Marjad (mustsõstar, vaarikas, kirss) – annavad mahlakas-magusaid ja veidi happelisi noote.
  2. Lilled (lavendel, roosi kroonlehed, jasmiin) – lisavad õrnad, aromaatsed ja parfüümsed toonid.
  3. Ürdid (basiilik, tüümian, piparmünt) – annavad värskust ja elavust.
  4. Vürtsid (kaneel, ingver, nelk) – lisavad soojust ja sügavust.

Džinniliköör (nagu sloe gin) on maitsestatud džinn, millele on lisatud rohkelt suhkrut (üle 100 g/l) ning mille alkoholisisaldus on vähemalt 15%.

Levinumad maitsestused ja nende profiilid

Marjapõhised maitsedžinnid

Marjadega maitsestatud džinnid on üks populaarsemaid valikuid. Turuuuringute andmetel moodustavad marjased maitsed ligi 28% kõigist maitsestatud džinnidest.

Junimperiumi valikust leiab mitmeid marjapõhiseid džinne:

Kirsidžinn

Junimperiumi Cherry Edition Gin on kergelt lilleline ja tugeva kirsiaroomiga džinn, mille maitse on äratuntav ja selge. See on ideaalne valik neile, kes hindavad puuviljaseid ja veidi magusaid jooke.

Sloe Gin

Mustsõstrast valmistatud klassikaline džinniliköör, mida Junimperium kirjeldab kui “tummine ja värskelt marjane ning magusama kadakanoodiga kergelt tsitruseline džinniliköör”. Sloe gin on traditsiooniliselt pisut magusam ja madalamal alkoholisisaldusel kui tavaline džinn.

Vaadis laagerdunud džinnid

Junimperium on loonud ka piiratud koguses Barrel Finished Cherry Gin, mis on laagerdunud kolm kuud Prantsuse akaatsiavaadis. See annab joogile “floraalsed õrnemad noodid ja pika järelmaitse” ning lisab kirsimaitsele kergelt puise ja suitsuse nüansi.

Taimepõhised maitsedžinnid

Rabarberi džinn

Junimperiumi Rhubarb Edition Gin on äratuntava rabarberi maitsega, aromaatne ja kergelt mesise iseloomuga. Rabarber annab džinnile kerge happelisuse ja maisusega tasakaalustatud magususe.

Hooajalised džinnid

Junimperium pakub ka hooajalisi maitsestatud džinne, mis sobivad konkreetsete aastaaegade meeleoluga:

Summer Edition Gin on päikeselisteks suvepäevadeks loodud värskete maitsetega džinn, mille kerged ja õhulised maitsed sobivad ideaalselt soojadeks ilmadeks.

Winter Edition Gin on pohlaekstraktiga filtreerimata džinn, mida iseloomustab soe ja vürtsikas, kuid kergelt hapukasmagus maitsenüanss – täiuslik valik külmadel talveõhtutel.

Kuidas valida ja nautida maitsedžinne

Maitsedžinni valimine

Maitsedžinni valimisel tasuks lähtuda järgmistest aspektidest:

  1. Põhimaitse eelistus – kas eelistad marjaseid, tsitruselisi, lillelisi või vürtsikaid maitseid?
  2. Kasutusotstarve – kas plaanid juua seda džinni toonikuga, kokteilides või puhtal kujul?
  3. Alkoholisisaldus – maitsedžinnid varieeruvad 15% (liköör) kuni 45% (täistugevuses džinn) vahel.

Serveerimine ja kokteilid

Maitsedžinne saab nautida mitmel viisil:

  • Puhtalt või jääga – eriti just maitsedžinne ja džinnilikööre võib nautida puhtalt või jääga, et kogeda täit maitseprofiili.
  • Klassikalised kokteilid – kuiva džinni (London dry) sobib klassikaliseks G&T-ks, maitsedžinne võib kombineerida sobivamate tooniku variantidega.
  • Hooajalised kokteilid – Summer Edition sobib suviste frešš-kokteilidega, Winter Edition pakub soojust talvistes jookides.

Kust osta kvaliteetseid maitsedžinne

Kõrgekvaliteetseid Eesti käsitöödžinne, sealhulgas mitmekesist valikut maitsedžinne, saab osta otse Junimperiumi e-poest või külastades Junimperiumi destillaatorit Telliskivi kvartalis. Kuna osa tooteid on piiratud koguses, tasuks eriti limiteeritud seeriate puhul olla kiire.

Kokkuvõte

Džinni maitsetaimed ehk botaanikad on see, mis teeb džinnist džinni. Alustades kadakast kui baasmaitsest kuni eksootiliste marjade ja vürtsideni – just see mitmekesisus võimaldab luua erinevaid maitseprofiile igale maitsele.

Junimperium kasutab umbes 60 erinevat taimset koostisosa, et luua oma auhindu pälvinud džinnide valikut. Nagu ütleb Junimperiumi destiller Jaan Mõttus: “Igal Junimperiumi džinnil on oma aeg ja koht” – valik on lai, tuleb vaid avastada oma lemmikud.