Kadakamari on džinni kõige olulisem koostisosa, ilma milleta poleks autentset džinni olemaski. See väike sinakasmust viljake mõjutab märkimisväärselt džinni maitseprofiili, kuid tegelikult peidab endas palju põnevat nii botaanikast, kultuuri ajaloost kui ka tervislikest omadustest. Mis on need müstilised sinised “marjad” täpsemalt ja miks nad on džinnitootmise maailmas nii olulised?

Mis on kadakamari?

Kuigi nimetame neid marjadeks, pole kadakamari botaaniliselt üldse mari. Tegemist on hariliku kadaka (*Juniperus communis*) emaskäbiga, mis küpseb 2-3 aasta jooksul sinakasmustaks “viljaks”. Neid sinakaid kuulikesi katab iseloomulik vahakirme, mis annab neile uduse välimuse.

Lähivõte kadakamarjadest (Juniperus communis) oksal, sinakasmustad marjad vahakirmega.

Kadakamarjad on džinni valmistamise seisukohalt asendamatud – need annavad džinnile tema kõige äratuntavama karakteri. Seda olulisust peegeldab ka meie nimi Junimperium, mis viitab otseselt kadaka ladinakeelsele nimele (*Juniperus*).

Kuidas kadakamarja ära tunda?

Kvaliteetset kadakamarja iseloomustab:

  • Sinakasmust värvus koos selge vahakirmega
  • Tihke, kuid mitte kivikõva struktuur
  • Hõõrumisel eraldub selge vaigune ja tsitruseline aroom
  • Läbimõõt tavaliselt 6-9 mm

Oluline on vältida kortsunenud, pruunikaid või hallitusega marju. Kvaliteetne kadakamari säilitab oma terviklikkuse ja iseloomuliku värvuse. Kui mari on liiga kõva (kivistunud) või vastupidi, liiga pehme ja pulbristuv, pole tõenäoliselt tegemist kvaliteetse toorainega.

Maitsete maailm: kadakamarja profiil

Kadakamarja maitseprofiil on üllatavalt kompleksne:

  • Okkane ja vaigune esmanoot
  • Selgelt tajutav tsitruseline karakter
  • Piprane ja vürtsikas alatoon
  • Õrn magusus
  • Pikk, püsiv järelmaitse

Need maitsenüansid tulenevad eeterlikest õlidest, mille põhikomponentideks on α-pineen, limoneen, mirteen, sabineen ja terpineool. Just need ühendid annavad džinnile tema iseloomuliku kadaka karakteri, mida ükski teine botanical ei suuda täielikult asendada.

Kadakamarja tervislik taust

Rahvameditsiinis on kadakamarju kasutatud sajandeid mitmesuguste tervisehädade leevendamiseks:

  • Seedimist soodustavad omadused
  • Kerge diureetiline (uriini eritumist soodustav) toime
  • Külmetusnähtude leevendus

Tähtis on siiski meeles pidada, et kadakamarju ei soovitata tarvitada raseduse ajal ning neeruhaiguste korral. Terviseprobleemide puhul tasub alati konsulteerida arstiga enne kadakamarjade tarvitamist.

Kadakamari džinni valmistamisel

Džinni definitsioonis on selgelt sätestatud, et kadakamarja maitse peab olema domineeriv. See nõue on džinnivalmistamise fundamentaalne alustala.

Meie džinnide valmistamisel kasutatakse hoolikalt valitud kadakamarju, mis on maitsestamisprotsessis kesksel kohal. Õige doseerimisega (tavaliselt 10-30 grammi liitri alkoholi kohta) saavutatakse džinnile iseloomulik maitse.

Maitsestamisprotsessis on olulised mitmed tegurid:

  • Kadakamarjade kvaliteet (optimaalselt 2-3 aasta vanused)
  • Sobiv leotusaeg (12-48 tundi)
  • Destilleerimine õigel temperatuuril

Nagu meie džinniekspert Jaan Mõttus on selgitanud, on džinni valmistamisel olulisim “botanical’ide” destillaatide täpne tasakaal, kus kadakamari mängib peaosa.

Kadakamari toiduvalmistamisel

Kadakamarjadel on oluline koht ka köögikunstis:

  • Lihatoitude maitsestamisel, eriti ulukiliha puhul
  • Hapukapsale erilise aroomi andmisel
  • Marinaadides ja pasteetides
  • Teatud dessertides ja hoidistes

Annustamine on toidus kriitilise tähtsusega – piisab vaid mõnest marjast, et anda toidule rikkalik maitse. Kadakamarjad on tugevamaitseline vürts, mida tuleks kasutada pigem tagasihoidlikult, et vältida domineerivat kibedat või vaigu-sarnast maitseeraldist.

Kadakamarjade ostmine Eestis

Kvaliteetseid kuivatatud kadakamarju saab Eestis osta mitmest kohast:

  • Spetsialiseerunud vürtsipoodidest
  • Apteekidest
  • Suurematest toidupoodidest
  • Džinnitootjate kauplustest

Ostmisel veenduge alati, et tegemist on hariliku kadaka (*Juniperus communis*) marjadega. Mõned teised kadakaliigid võivad olla söömiseks mittesobivad või isegi mürgised.

Kvaliteetsete kadakamarjade tunnused:

  • Säravsinakasmustad
  • Kuivad, kuid säilitanud teatava elastsuse
  • Tugeva aroomi ja mõõduka elastsusega
  • Hallitusvabad

Kuivatatud kadakamarju tuleks säilitada õhukindlas anumas, jahedas ja pimedas kohas. Sellisel juhul säilivad nad 6-12 kuud ilma märkimisväärse kvaliteedi languseta.

Kadakamari ja Junimperium – ideaalne kooslus

Junimperiumi džinnide südames on kvaliteetsed kadakamarjad, mis annavad meie toodetele eristuva iseloomu. Iga meie džinn peegeldab seda, kuidas kadakas võib käsitöömeistri käes muutuda eriliseks maitserännakuks.

Meie Barrel Finished Cherry Gin demonstreerib ideaalselt, kuidas kadakamarjade maitse harmoneerub kirsiaroomidega, luues rikkaliku ja sügava maitsega džinni.

Kadakamarjad annavad põhitooni ka meie hooajalistele džinnidele, kus suvised maitsed kohtuvad klassikalise kadaka karakteriga.

Isegi meie Winter Edition džinnis, mis pakub sooje ja vürtsikaid talviseid noote, on tunda kadakamarja olulist mõju, mis hoiab joogi maitseprofiili tasakaalus.

Kuidas alustada oma kadakamarjade kasutamise teekonda

Džinni austajana tasub kindlasti proovida erinevate kadakamarja intensiivsusega džinne. Meie valikust leiad nii klassikalisi tugeva kadakamaitsega Blended Dry džinne kui ka keerukamaid maitsekombinatsioone pakkuvaid erijooke.

Kodus kokkamisel alusta ettevaatlikult – lisa alustuseks vaid paar kadakamarja ning suurenda kogust vastavalt oma maitsemeelele. Nii avastadki, kuidas see väike, kuid võimas viljakuulike võib anda su toitudele või jookidele täiesti uue dimensiooni ja viia sind sügavamale džinni põnevasse maailma.